diumenge, 25 de setembre del 2016

TEMA 2 - SENTIR, PERCEBRE, DESCRIURE

La descripción consisteix a explicar com és la realitat que ens envolta, a partir de les percepcions ssensorials. 

Observaar, interpretar , descriure: La descripció sempre parteix de l'observació. Per descriure qualsevol element de la realitat, cal començar per observar-lo atentament, provant de distingir-ne les característiques. Ara bé, l'observació d'un element de la realitat pot generar dos tipus de descripció diferents:

* Objectiva  : quan es limita a exposar dades observables de l'element descrit, sense fer-ne valoracions ni interpretacions de cap mena. La seva finalitat és comunicar informació comprovable i precisa.

* Subjectiva :quan contéodees o interpretacions personals de l'individu que fa la descripció. La seva finalitat és comunicar experiències, sentiments, opinions...

Exemple de descripció 

DESCRIU AQUESTES TRES PERSONES 







ESTRUCTURA DEL TEXT DESCRIPTIU
L'estructura de qualsevol text respon a una idea d'ordre, és a dir d'organització de la informació.
Un text descriptiu , com qualsevol altre tipus de text, no és un conjunt de dades soltes, sinó que segueix un ordre lògic de successió ( primer parlem d'un aspecte, després d'un altre i així successivament).
Tota descripcio parteix de l'observació de l'element que volem caracteritzar ; després, seleccionem les dades que ens interessa destacari, finalment, organitzem aquestes dades en una estructura o esquema.

El text descriptiu admet estructures diverses perquè l'ordre d'aparició de les dades depèn de la nostra intenció:

1-  De baix a dalt / de dalt a baix        

Ell duia el cabell curt amb un serrell cap amunt , els cabells pelrojos, portava una samarreta groga, uns pantalons marrons .















2- Del general al particular/ del particular al general





El bosc és ple d'arbres, hi ha un rierol i s'hi veuen unes pedres.

3- De dintre a fora/ de fora a dintre



La sala és espaiosa, hi predominen els colors clars. Al fons s'hi veuen unes escales i a l'esquerra una llar de foc encesa . Al mig una tauleta. A la dreta hi ha una altra tauleta amb uns llibres al damunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada